Mit jelent az ideiglenes befogadás?


Sok állatokkal kapcsolatos felhívásban, hirdetésben szerepel, hogy akár ideiglenes befogadót is keresnek az állat számára, vagy éppen ott van és várja leendő gazdáját. De mit is jelent az ideiglenes befogadás? Ki lehet ideiglenes befogadó? Egyáltalán mire jó ez?

 

A jó hír az, hogy szinte bárki lehet ideiglenes befogadó, feltéve, hogy szem előtt tart néhány fontos alapelvet. Tehát holnaptól akár te is segítheted a környezetben található menhely munkáját ilyen módon. Sajnos mindenhol túlterheltséggel küzdenek, rengeteg a gazdára váró állat, ezért ez nagy segítség lehet.

Mire jó az ideiglenes befogadás?

Ha egy állatot valaki ideiglenesen magához vesz, azzal részben tehermentesíti a menhelyet. Felszabadul egy hely egy másik segítségre szoruló állat számára, aki lehet, hogy éppen sérült, vagy beteg.

Milyen állatot lehet ideiglenesen befogadni?

A menhelyek többnyire csak olyan állatokat adnak ki ideiglenes befogadókhoz, akiket már orvosi ellátásban részesítettek, és “csak” gazdára várnak. Természetesen mindenről tájékoztatást adnak. Előfordulhat, hogy nagyobb odafigyelést igénylő állatot bíznak a befogadóra, akit esetleg gyógyszerezni kell vagy időnként orvosi kontrollt igényel – de hogy a befogadó mit tud vállalni, mindig megegyezés kérdése. Ha először jelentkezik valaki ideiglenes befogadónak, egészen biztos, hogy nem problémás állatot fognak rábízni.

Ki lehet befogadó?

Ahogy már írtuk, szinte bárki, aki kellő eltökéltséggel rendelkezik és felelősséget érez az állatok iránt. A legtöbb menhely nemcsak örömmel veszi ideiglenes befogadók jelentkezését, de kifejezetten keresi is őket. A befogadó és a menhely szerződést is kötnek. Hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, azt mindig az adott szervezet határozza meg, de vannak általános (ésszerű) alapelvek.

Jó, ha a befogadónak nincs saját állata, vagy szükség esetén meg tudja oldani az elkülönítést.

Fel kell rá készülni, hogy az állat lehet, hogy egy-két napot tölt majd nálunk, de lehet, hogy akár egy évet. Általában van lehetőség arra is, hogy előre megegyezzünk, mennyi időre tudjuk vállalni az állatot.

Gondolni kell arra, hogy a nagyobb odafigyelést igénylő állatok is lehet, hogy sokáig maradnak nálunk.

Nem szabad elfelejteni, hogy hosszabb idő alatt nagyon a szívünkhöz nőhet a kis jövevény, így aztán lehet, hogy nehéz lesz elengedni. Ez ennek a szép önkéntes tevékenységnek az árnyoldala.

Minden állat megérdemli a törődést, a gondoskodást, a minél jobb körülményeket. Ebben segíthet mindenki, aki kellő erőt érez magában, az ideiglenes befogadáshoz. Ez az önkéntes munka sok örömteli percet szerezhet, de nagy felelősséggel is jár, és bizony lehetnek nehéz pillanatok is. Mégis arra buzdítunk mindenkit, aki csak teheti, gondolja végig, hogy tudná-e vállalni, és érdeklődjön közeli menhelyeknél!

Ha kedvet érzel az ideiglenes befogadáshoz, vagy a környezetedben ismersz olyanokat, akik képesek és készek ilyen feladatot vállalni, keress minket!

Tel: +36 20 402-4362 vagy személyesen a Debreceni Állatotthonnál.
Címünk: http://www.debrecenikutyahaz.hu/?page_id=1355

Köszönjük,
„Együtt az Állatokért” Állatvédő Közhasznú Egyesület Debrecen

Forrás: http://allatvedelem.com

Megjegyzés hozzáfűzése