Ivartalanítás fontossága


Nyugaton szinte magától értetődő, hogy ivartalanítják a kutyákat, macskákat, míg Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya és macska vegetál menhelyeken, gyepmesteri telepeken vagy éppen az utcán. Sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját – vagy a halált… Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, amelynek tagjaira méltatlan, embertelen sors várhat.

A szukák évente többször, ciklikusan ivarzanak, vagyis tüzelnek. Ilyenkor készek a párzásra. Egy-egy tüzelés mintegy 3 hétig tart és általában 6-8 havonta ismétlődik.

Mikor lehet ivartalanítani?

Macskáknál mindkét nemnél célszerű megvárni az ivarérést, ami általában 5-7 hónapos korban következik be. A nőstény macska vemhesen és tüzelés alatt is ivartalanítható. A kan kutya herélését ivarérés után, 9-18 hónaposan lehet elvégezni. A szuka kutya ivartalanítását célszerű az első tüzelés követő 3. hónapban, ez mérettől függően 10-18 hónapos kort jelent, elvégezni. Ellés után 7-8 héttel lehet ivartalanítani, mire az emlők már kezdenek visszafejlődni. A felnőttkori ivartalanítás bármikor elvégezhető (tüzelés alatt és vemhesen kockázatosabb), a nagyon idős állatoknál megfontolandó a műtéti altatás kockázata miatt.

10+1 tévhit az ivartalanításról

1. A szukát egyszer meg kell elletni.

Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!

2. Az első tüzelést meg kell várni.

Ez ugyan sokak szerint valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodjunk hozzá. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel megnő (macskáknál ez 4-5 év).

3. Drága a műtét.

Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris nagyobb költséggel jár… Nem beszélve a párzási időszakban elcsavargó állatok kezeltetésének költségéről, ha baleset érné őket vagy az egymással való verekedés során megsérülnének.

4. Sokszor halljuk, hogy elhízik az állat a műtét után.

Ha előfordul, nem a műtét egyenes következménye: a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz

5. Az ivartalanítástól megváltozik az állat természete.

Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon. Az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

6. Az ivartalanítás természetellenes, az állat csonkítása.

A 3. évezredben, a táplálékkiegészítők tömeges használatakor enyhén szólva is furcsa bármiféle természetességet emlegetni…, hogy a farkas kutyává válásának folyamatát már ne is említsük.

Bizonyos szerveltávolító műtétek az embereknél is oly megszokottá váltak, hogy egy vakbél- vagy orr, illetve torokmandula-műtétkor kinek jutna eszébe csonkításról beszélni?!

7. Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban!

A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy bármire képesek!

8. A kölyköknek jó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező.

Igen. Egyre, kettőre… De mi van a többi 5-6 kiskutyával, aki egy ellés alkalmával születik? Ha minden kiskutyának van biztos helye, akkor hogyan lehetséges, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek mégis tele vannak és naponta altatják el a feleslegessé vált állatokat? Ráadásul még a tenyésztők sem mindig tudják nyomon követni a kölykök sorsát… Gondoljuk át: ugye nem szeretnénk, ha most mégoly jónak látszó helyre adtuk is, később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezné…

9. “Tőle szeretnénk kölyköt.”

Sajnos, ha ez ilyen egyszerű lenne, könnyebb lehetne a tudatos tenyésztés. Arra, hogy az utódok közül valamelyik  – akár csak külsőleg is – hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

10. “Legalább élvezze.” vagy hagy “Érezze át az anyaságot.”

Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől – ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek. Ők állatok, nem emberek, bármennyire is szeretjük őket emberi érzelmekkel felruházni. Számukra a párosodás, a szaporodás egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi “szerelemmel”.

+1. A felszín alatt megbúvik egy ki nem mondott, de létező idegenkedés.

Uraim, ne aggódjanak, az Önök férfiasságát egyáltalán nem befolyásolja kedvencük ivartalanítása!

Milyen más módszerek vannak a fogamzásgátlásra?

Ivarzás elnyomásra tablettás és injekciós készítmények állnak rendelkezésre. Ezek jelentősége szerencsére visszaszorulóban van, mivel számos mellékhatással ( méhgyulladás) rendelkeznek. A beadást sokszor elfelejti a tulajdonos, vagy nem viszi időben állatorvoshoz, így gyakori a vemhesülés. Ha a párzás már megtörtént, lehetőség van korszerű gyógyszeres vetéltetésre, ami szinte mellékhatás mentes, viszont drága. A vemhesség legkorábbi biztos kimutatása a párzást (megtermékenyülést) követő 21-28 napon lehetséges, ultrahangos vizsgálattal.

Ha további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, akkor az alábbi linken a műtét folyamatáról is olvashatsz: http://kutya.mancsok.hu/ivartalanitas.htm#szaporodas

 

Forrás: http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=79

http://www.pecelinfo.hu/index.php/hirek/magazin/363-kutyak-macskak-ivartalanitasa

 

Megjegyzés hozzáfűzése