Mielőtt örökbefogadnál egy kutyát, azaz mit is jelent a felelős állattartás?


Felelős állattartás

Magyarországon megfigyelhetjük amikor az emberek készülnek megvásárolni egy autót, alaposan áttanulmányozzák a témához fűződő kérdéseiket. Vásárlás előtt felmérik személyes igényeiket, elvárásaikat, az alapján, hogy miért van szükségük a járműre. Családi autót, sportosabb üzleti autót, vagy esetleg terepre való dzsippet szeretnének. Alaposan számbaveszik az autóval kapcsolatos későbbi kiadásaikat. Felmérik az autó fogyasztását, utánnajárnak havi szinten milyen költségekbe fog számukra kerülni a jármű fenntartása. Kiválasztják a stílusukhoz és életkörülményeikhez leginkább illő márkát és annak típustát. Utánnajárnak a kötelező biztosításoknak és a Casco-nak, majd kiválasztják új autójukhoz és pénztárcájukhoz a legmegfelelőbbet. Az autó megvásárlásánál már tisztában vannak azzal, hogy kb. 8-10 évig tudják majd kisebb pénzráfordítással szervizeltetni, viszont azzal is tisztában vannak, hogy 8-10 év elteltével nagyobb anyagi ráfordításra lesz szükségük a karbantartáshoz. Hacsak úgy nem döntenek akkor, hogy lecserélik.

Tehát az emberek képesek felelősen és következetesen felmérni és átgondolni a választásukat, tudva, hogy az a későbbiek során mivel jár. Nincs ez másképp a háziállatok kiválasztásánál, örökbefogadásánál sem!

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk egy háziállatot örökbefogadni családunkba, legyen az kutya vagy cica, alaposan és felelősségteljesen át kell gondolnunk és fel kell mérnünk mind a családunk, mind az új választásra kerülő társunk személyes igényeit és azt követően kell meghoznunk következetes döntésünket.

Autós hasonlatomtól annyiban tér el egy háziállat felelős tartása, hogy ők amikor öregedni kezdenek és elérik a 8-10. életévüket, problémáik és esetlegesen betegségeik is előfordulhatnak, de mindezek ellenére családtagok maradnak életük végéig. Ők saját személyiséggel és érzelmekkel rendelkező élőlények. Képesek örülni, szomorkodni, hálásnak, megértőnek, figyelmesnek lenni, stb. Nem tekinthetjük őket tárgyaknak, eszközöknek, amiket egy kézmozdulattal kidobhatunk ha elöregedtek, vagy rájuk ununk.

A felelős állattartáshoz a következő pontokat érdemes számbavennünk:


1. Igényfelmérés/ Energiafelmérés a tökéletes társ kiválasztáshoz:

Önmagad és családod igényeinek felmérése. Klasszikus eset, amikor egy család gyerkőce kutyát szeretne, mert barátnőjénél aludt és neki van kutyája, vagy megnézte esetleg a Lassie-t. Ilyenkor a szülőknek nagyon észnél kell lenniük, és észre kell venniük, hogy ez egy hirtelen jött hamar múló fellángolás, vagy egy felelősségteli vágya a gyermeknek. A szülőnek számolnia kell azzal, hogy gyermeke esetleg fél év elteltével ráun az örökbefogadott kutyára és ezt fel kell tudnia előre mérni. Ha mégis előfordulna ez a helyzet, tudnia kell a szülőnek kezelni azt, mert az örökbefogadott háziállatnak akkor is szüksége lesz a szeretetre, a sétákra, a közösen eltöltött időkre és etetésre. Ilyenkor mindezek ellenére sokan amellett döntenek, hogy visszaviszik az állatot a menhelyre, vagy gyepmesteri telepre. Ez felelőtlenségre vall, mert az állat az nem egy ruhadarab, amit levetünk, ha megununk!

Amennyiben arra jutottunk, hogy családunk szándéka komoly és szeretne háziállatot örökbefogadni, fontos lépés a család energiaszintjének felmérése, ahogy azt Cesar Millan is javasolja tévésorozataiban, illetve könyveiben.

Tulajdonképpen sokminden áll, vagy bukik a rosszul felmért energiaszinteken, mert ha olyan emberek vagyunk akik szeretnek reggelente lustálkodni és nyugodtan megreggelizni, majd elkortyolni kávéjukat, aztán inkább leülnek egy filmet/mesét megnézni, vagy egy könyvet olvasni, minthogy felkeljenek korán, akár szabadnapjaikon is és egy frissítő 30 perces kocogással indítsák a napot. Ezek az emberek minden bizonnyal nehezen fognak együttélni egy nagyobb mozgásigényű kutyával, viszont jól ki fognak jönni egy kevesebb mozgást igénylő, heverészni szerető négylábúval. Magyarországon sokan választanak úgy kutyákat, hogy látnak az ismerettségben egy divatos fajtát vagy tévéfilmben egy bizonyos kutyát és anélkül, hogy tudnák mik az igényeik, megvásárolják. Ha például egy nyugis, ráérős ember ilyen esetben például egy magyar vizslát választ társául, rövid időn belül érezhető lesz mind a gazdi, mind a kutya számára az összeférhetetlenség, ezért a kutya hamar rossz szokásokat, a gazdi számára idegesítő viselkedési formákat vehet fel. Ezért fontos a család és a leendő kutya energiaszintjének pontos felmérése.FONTOS!
Amennyiben menhelyről vagy gyepmesteri telepről fogadunk örökbe egy új társat, a kiválasztás előtt mindenképp informálódjunk a számunkra tetsző kutya alaptulajdonságairól az egyik gondozó segítségével. Azt követően javasolt a kiválasztott kutyát egy nagyobb sétára elvinni ami akár 1-2 órásrás is lehet. Függetlenűl attól, hogy az általunk választott kutya alacsony vagy magas energiaszintű járassuk le rendesen, erre azért van szükség mert a menhelyen és gyepmesteri telepeken élő kutyusok kenelekben élnek és van úgy hogy egy kenelre akár négyen-öten is jutnak így nincsen lehetőségük a hónapok alatt felgyülemlő energiáik levezetésére. Szinte biztosan állítom, amint elindul majd az első sétára a menhely körül a kiválasztott kutyával az eszeveszetten húzni fogja és kezelhetetlen lesz, viszont az első hosszú séta végére fizikuma lefárad, és felgyülemlett energiája elszáll. Ekkor fogjuk valóban megismerni a kutyát! Ilyenkor érdemes leülni a fűbe és mindenféle kontaktus nélkül várni, hogy Ő közeledjen először hozzánk, majd mikor megteszi az ismerkedés első lépéseit jutalmazzuk meg egy falat harapnivalóval vagy simogatással. Ezzel a módszerrel elkerülhető az esetleges csalódás mind az újdonsült gazdi, mind az újonnan választott társ számára!


Energiaszintek:

Alacsony: nem igényel sok mozgást, a napi 4×20 preces séta után inkább visszavonul az ágyába pihenni és esze ágába se jut ilyenkor a lakásban a gyerkőcökkel labdázzon, vagy fogócskázzon. Kiválóan érzi magát panel lakásban és társasházban is.

Közepes: igényli a rendszeres napi, 4-5×30 perces sétát, melyet feldobhatunk számára apportírozási feladatokkal, labdázással. Havonta elvihetjük egy-egy változatosabb, nagyobb túrázásra. Kiválóan érzi magát panel lakásban és társasházban, valamint kertesháznál kinti-benti kutya ként is jól érzi magát.

Magas: sportos, energikus négylábú, akinek napi szinten szüksége van 2×30 perc kocogásra, labdázásra, vagy apportírozásra, mindemellett további 4-5 aktív séta javasolt számára napi szinten. Esetleg egy nagy kert is jól jöhet, ahol lefáraszthatja magát egy focilabda kergetésével. A magas energiaszintű kutyák kiválóak a kutyasport szerelmeseinek, például elvihetjük őket Agility edzésekre. Sok mozgatás és séta mellett elviseli a bérházat, viszont kertesháznál kinti-benti kutyaként érezné magát a legjobban.

Extra magas: az extra magas energiaszintű kutyák nehezebben kezelhetől, mert folyton mocorognak, az egy helyben maradás általában nem szokott sikerülni nekik, ezért az ilyen energiáju négylábút kifejezetten aktív gazdinak javasolják csak! Például ez a típus bicikli vagy futó mellett szívesen kocog hosszútávon. 1-2 óra folyamatos testmozgást követően képes csak pár perc pihenőt tartani és azt követően ismét aktív.Gyerekek mellé ez a típus egyáltalán nem javasolt. Tartása kifejezetten kertesháznál javasolt, ahol nagy teret kap rengeteg mozgásigénye.

Ne feledjük bármelyik típus ezek közül ha nem kapja meg a számára szükséges mozgász hamar kezelhetetlenné válik! Melynek nemkívánt következményei lehetnek a lakás és/vagy kert berendezésének pusztítása, rágása, ásása…

2. Szeretet/ Nevelés:

A tanításban, nevelésben a legfontosabb a SZERETET.

Mit is vesz a kutya jutalmazásnak?
Ide tartozik a fizikai kontaktus, tehát bármilyen féle érintés, simogatás, paskolás…, de például ilyen jutalmazás a szemkontaktus is egy kedves pillantással egy hirtelen összenézéssel is lehet jutalmazni négylábú társunkat és utolsóként meg kell, hogy említsük a beszédet mint jutalmazási formát. Egy dícsérő szó egy elismerő kedvesebb hangvétellel csodákra képes. A kutyák felismerik bizonyos szavak jelentését.  A legjobb tanítási forma az, ha kutyánk jól viselkedik használjuk ezt a három jutalmazási formát egyszerre.

Viszont ezen jutalmazási formák megvonásával a nem kívánatos viselkedési formák esetében könnyen érthetővé tudjuk tenni négylábú kedvencünk számára azt, hogy rossz úton jár.
A büntetést úgy is felfoghatjuk fenyítés helyett, hogy nem veszünk tudomást a kutya rossz viselkedéséről, tehát nem jutalmazzuk, így nem kap pozitív megerősítést ezért nem fog nálla rögzülni az adott tett, mind ez azért lehetséges mert egy egészséges gazda-kutya kapcsolat esetében kutyánk minket tekint falkavezérnek, így  igyekezni fog a kedvünkben járni azért, hogy minnél több jutalmat, szeretetet és elismerést kapjon tőlünk. Mindamellett jótékony hatással bír, ha amikor csak lehet, igyekszünk a “büntetendő cselekményt” megelőzni, és a helyes cselekvést jutalmazni (pl. szobatisztaságra neveléskor).

Így harmónikus és kiegyensúlyozott gazda-kutya kapcsolat figyelhető meg, már a nevelés első lépéseitől számítva.

Ha mégis elkerülhetetlen a büntetés akkor, az kövesse lehetőség szerint minél gyorsabban a “bűntettet”. Akár percekkel később is, a kutya már nem tudja, hogy miért kapja a büntetést. Fontos a következetesség, a türelem, a tapintat.

3. Táplálás:

A kutya él, lélegzik, fut, ugrik, ugat, csóválja a farkát – ehhez mind energia szükséges. Ezt az energiát táplálékából szerzi meg, pontosabban a táplálék építőköveiből: fehérjéből, zsírból és szénhidrátból. A kutya szervezet a táplálék kémiai energiáját más energiaformákká alakítja át hővé, amivel fenn tudja tartani a 38-39°C testhőmérsékletet, elektromos ingerré, hogy az idegrendszer működhessen. Energia szükséges továbbá az izomműködéshez, a növekedéshez, az új sejtek képződéséhez is. A fölösleges energiabevitel azonban zsírrá alakul át és elraktározódik.

Aki sokat eszik, kövér lesz – hangzik a természet egyszerű törvénye. Ez ránk éppúgy érvényes, mint a kutyánkra. További alapszabályként érvényes, hogy aki nem megfelelően táplálkozik, beteg lesz. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagoknak megfelelő arányban kell állniuk egymással és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy kutyánk egészséges maradjon és táplálása optimális legyen. Aki kész állateledelekkel eteti kutyáját, annak nem kell félnie attól, hogy kedvencét nem megfelelően táplálja.
Ne feledjük, amikor tápot választunk kedvencünk számára ne a legolcsóbbat vegyük, hiszen gondoljunk csak bele, a hipermarketekben 1500Ft-ért is lehet kapni 10kg száraztápot, de vajon mi lehet benne…?  Érdemes alaposan megfontolni a minőségi etetést,  hiszen az etetést ha kellő odafigyeléssel végezzük megelőzhetjük vele az esetleges kialakulását annak, hogy az állat kiválasztószervi megbetegedjenek. Igen ezek a típusú tápok kilógaramm ára 700-800 Ft-nál kezdődnek, viszont gondoljunk csak bele ha négylábú kedvencünk az olcsóbb tápok miatt már 3-4 éves korától vesebeteggé válik, orvosi kezeléseket fog igényelni. Ekkor a költségek elkezd nagyléptékben nőni, továbbá vesetápot és vesekonzervet kell majd vele etetnünk, melyek szintén megdobják a költségeket. Ezért is hangsúlyozzuk mindig azt, hogy  “Olcsó húsnak híg a leve!” 
A víz nagyon fontos!
Víz nélkül nincs élet, ezért a víz minden táplálás alapja. Friss, tiszta ivóvíznek mindig a kutya előtt kell lennie. Nagy hőségben, illetve ha a kutya száraztápot eszik, jelentősen megnő a vízfogyasztása. Kedvencünk átlagos vízszükséglete 35-50 ml/ttkg. A kistestű kutyáknak relatív több folyadékra van szükségük, mint nagyobb testű társaiknak.

A következő linkekre kattintva részletesen megismerkedhettek a különböző életkorú és méretű kutyák javasolt etetési szokásaival.

A kölyökkutya elválasztástól a felnőtt korig történő táplálása

A fiatal kutya táplálása 5-7 éves koráig/ Ivartalanított kutya táplálása

Nagytestű kutyafajták helyes táplálása

Idős kutyák táplálása

A szoptatós szuka táplálása link legyen

A kutyák ásványianyag-, nyomelem- és vitaminszükségletéről 

10 érdekesség, amit feltétlenül tudnod kell a kutya táplálkozásáról


4. Egészség:

Szinte minden állatbarát családban előfordult már – vagy előbb utóbb megtörténik majd-, hogy egy kedves kis kölyökkel bővül a létszám. Az ilyenkor ajánlott tennivalók szinte függetlenek attól, hogy milyen fajú a kis kedvenc (kutya, macska, vagy egyéb állatfaj). Elsőként is lényeges, hogy a kölykök minél több ideig az anyjukkal legyenek és minél több anyatejhez jussnak hozzá. Ez igen fontos a kiegyensúlyozott fejlődésük szempontjából.

Miután az új “családtag” hozzánk került célszerű megmutatni őt egy állatorvosnak is, aki egy gyors vizsgálattal megállapíthatja, hogy nincs-e kedvencünknek valamilyen kisebb-nagyobb születési rendellenessége, amit esetleg még időben orvosolni lehet.

Az állatorvos elvégezheti kedvencünk parazita mentesítését is. Itt gondolnunk kell a külső (bolha, kullancs, atkák, stb.) és belső (különböző férgek) parazitákra is. A paraziták elleni védekezés az állat egész élete során kiemelt jelentőségű, mivel ezen bántalmak nagy része az emberre is veszélyt jelenthet (zoonózis). Ezért javasolható, hogy például a féregirtó szereket ne csak az évenkénti emlékeztető oltások alkalmával használjuk, hanem 3-4 havonta célszerű ilyen irányú kezelésben részesíteni kedvenceinket.

Kullancs:

 

Bolha:

Még az első vizsgálat során érdemes konzultálni az állatorvossal az általa javasolt oltási programról, mellyel a kölykök ellenálló képességét alakíthatjuk ki bizonyos fertőző betegségekkel szemben. Ezekről a fertőző betegségekről azt kell tudni, hogy az újszülött állatok a születésüket követően néhány hétig-hónapig védettek az anyai ellenanyagoknak köszönhetően. Azonban amint ezek az anyagok kiürülnek a szervezetükből, úgy fogékonnyá válnak a betegségek iránt.

A megbetegedést úgy lehet megelőzni, hogy vakcinázzuk állatainkat. A vakcinák olyan legyengített, vagy elölt kórokozókat tartalmaznak, melyek a betegséget nem tudják előidézni, de a szervezetet védekezésre és hatékony ellenanyagok előállítására ösztönzik. A vakcinák védelmet adhatnak egy, vagy több kórokozó ellen is. A védelem hatékonysága javítható azzal, ha a vakcinázásokat megfelelő időközzel megismételjük. Ez egyrészt kölyökkorban két-három ismétlést jelent, majd az idősebb állatoknál évente egyszer emlékeztető oltás formájában történhet.

Kötelezően csak a kutyák veszettség elleni oltása van előírva. Minden három hónapos kort betöltött kutyát veszettség ellen oltani kell, majd egy éves korát betöltve újra vakcinázni kell. Macskák vonatkozásában nincs kötelezően előírt oltás, de a gyakrabban előforduló vírusos betegségek ellen tanácsos a cicákat is beoltani. Azokat a macskákat, melyek nem kizárólag a lakásban élik le életüket javasolt veszettség ellen is vakcinázni. Természetesen mikor kedvencünk már felcseperedett, akkor is érdemes rendszeresen felkeresni állatorvosunkat. Egyrészt az évenkénti kötelező -és nem kötelező- oltások beadása céljából. Ilyenkor mód lehet az esetleg felmerülő kérdéseket is feltenni, tanácsot kérni.

Egyébként pedig mindenkit arra bíztatunk, hogy ha bármilyen tünetet, rendellenességet észlel állatán, akkor forduljon bizalommal az állatorvosához, hogy mielőbb fény derüljön a gond okára és elkezdhessék a hatékony gyógykezelést.

Külön készítettünk egy Orvosi kislexikon menüpontot, ahol könnyen áttekinthetően megtalálod a legsűrübben előforduló betegségeket.


5. Utódok azaz legyen-e kölyke kutyánknak?

Amennyiben nem tenyésztési célból tartjuk kedvencünket, úgy javasolt a minnél előbbi ivartalanítás a következő indokok miatt:

Szuka kutya ivartalanítása
Szuka kutyák esetében, a műtét elvégzésének időpontjától sok minden függ:

  • minél korábban lett ivartalanítva a kutya, annál kisebb az emlődaganat képződésének kockázata
  • ha az első tüzelést megelőzően lett ivartalanítva, az emlődaganat képződésének kockázata 0,5%
  • ha a második tüzelést követően lett ivartalanítva, akkor az emlődaganat képződésének kockázata ugyanakkora, mint a nem ivartalanított szukák esetében, vagyis 26 %
  • ha a kutya az első tüzelést megelőzően lett ivartalanítva, akkor a ciszta, hyperplázia, és daganatos megbetegedések kockázata minimálisra csökken!

Kan kutya ivartalanítása
Kan kutyák esetében is számít az ivartalanítás időpontja:

  • ha a kutya az ivarérettség előtt lett ivartalanítva, jelentősen csökken a prosztata- és heregyulladások, betegségek kockázata
  • ugyanakkor ha az ivarérettség előtt lett ivartalanítva, akkor ez negatív hatással lehet a testfejlődésre is!

kutya kiszámíthatatlan, agresszív, domináns viselkedése nem csak az ivartalanítás függvénye, sok más tényező is befolyásolja. Az ivartalanítás – különösen kanok esetén – valóban jelentősen csökkentheti az általános, de különösen a szexuálisan domináns megnyilvánulásokat. Ma Magyarországon azért fontos az ivartalanítás, mert a jelenlegi populáció egy része már nem tartható a fajnak megfelelő tartási körülmények között, az utódok elhelyezésére alig-alig van lehetőség, és az ország lakosságához mérten a kutyák létszáma gyakorlatilag értéktelenné minősítette ezt az állatfajt !

Az ivartalanítást négy különböző életkorban lehet a kutyákon elvégezni:

  • a korai ivartalanítás – 6 – 12 hetes kor között történik,
  • az ivarérés előtti ivartalanítás – 4 – 6 hónapos kor között történik,
  • az ivarérés utáni ivartalanítás – 9 – 12 hónapos kor után történik
  • az időskori ivartalanítás – csak betegség miatt végzi el az állatorvos.


6. Környezet:

Mielőtt otthonunkba érkezne jövendő kedvencünk, jó néhány teendő vár ránk:

– előre jelöljük ki helyét a lakásban/kertben,
– gondoskodjunk az eb méreteihez igazodó állandó fekhelyről,
– szerezzük be az etető és itató edényeket,
– a játékokról, rágcsálnivalókról se feledkezzünk meg,
– a kölyök nyakörvhöz, pórázhoz szoktatásához válasszunk könnyű, állítható méretű, könnyen kezelhető típusokat.

A lakás adottságainak figyelembe vételével keressünk a kiskutya számára száraz, huzatmentes helyet, lehetőleg kemény és könnyen tisztítható padlóval. Ne zárjuk ki a család életéből, ne szeparáljuk el, de helye legyen alkalmas nyugodt pihenésre is.

Kerüljük el a rossz szokások kialakulását, a kölyköt ne helyezzük el a hálószobában, főként ne az ágyban. Ha az udvaron tartjuk a kutyát, akkor gondoskodjunk szigetelt, száraz kutyaházról, aminek az alapja a föld szintjénél magasabban legyen, hogy megóvja a felszivárgó nedvességtől. A kutyaház tisztítása szempontjából kedvező, ha a teteje vagy az egyik oldala levehető, nyitható. A kutyaház elhelyezésénél tartsuk szem előtt, hogy a kint tartott négylábú is nagyon igényli a gazdi közelségét.
A kertben alakítsunk ki a kutya számára egy területet. A láncra vert kutya szívszorító látvány.

Előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés ér bennünket, amikor hazaérünk. Pl.”viharvert” kutyaház látványa tárul szemünk elé, netán “szétcincált” szőnyegdarabokat találunk az egész lakásban.

Néhány tanács az ilyen és ehhez hasonló problémák megelőzésére:

– ne hagyjuk hosszú időre egyedül a kiskutyát, fokozatosan növeljük az egyedüllét időtartamát,
– biztosítsunk számára játékokat, rágcsálnivalókat,
– teremtsünk számára biztonságos környezetet, ahol a különféle veszélyforrásoktól megvédjük és ő sem tehet kárt semmiben.

Kölyköknél jól bevált a nedvességet felszívó, de a kutyát szárazon tartó speciális anyag. Beszerezhetők bélelt vagy bélés nélküli, sokféle méretben gyártott fekhelyek. Szintén jó szolgálatot tehetnek a könnyen tisztítható, levehető külső huzattal ellátott matracok. Néhány kutya leginkább valamilyen pokrócon, szőnyegen érzi jól magát. Etető és itató edények többféle anyagból készülnek. Legelterjedtebbek a műanyagból, fémből, kerámiából gyártottak. A műanyagok könnyűek, utazáskor praktikusak, de nem tartósak. A rozsdamentes fém tálak hosszú életűek, higiénikusak. A kerámia edényeknek legfőbb erényük nehéz súlyuk, amivel megakadályozható a tálkák lökdösése. Általánosságban igaz, hogy minél ingergazdagabb a környezet, annál több lehetőség nyílik arra, hogy kutyánk színes egyéniséggé váljon helyes és következetes nevelés mellett. Fontos, hogy már a kezdetektől ismertessük meg vele közvetlen, majd a tágabb értelemben vett környezetét.

És nem utolsó sorban, kutyát élete végéig láncon tartani annyit jelent mint embert élete végéig egy szobába zárni! Gondolj csak bele te hogy éreznéd magad?

Köszönjük, hogy elkötelezted magad a felelős állattartás mellett, reméljük összegyűjtött anyagunk kellőképpen informált és megválaszolta felmerülő kérdéseidet.

Felhasznált irodalmak és honlapok:
Cesar Millan és Melissa Jo Peltier: A kutya mint családtag, GABO Könyvkiadó
http://www.hazikedvencek.hu
http://www.haziallat.hu/kutya/orokbefogadas-vasarlas/kutya-ivartalanitas-mikor-hogyan/2450/

Megjegyzés hozzáfűzése