Bemutatkozik a Debreceni Kutyaház Állatotthon 4


Az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület 2004 januárjában jött létre azzal a céllal, hogy Debrecenben, Kelet-Magyarország legnagyobb városában és környékén az utcára kidobott, balesetes, sérült kóborló kutyák és macskák számára menedékhelyet biztosítson, az állatokat orvosi ellátásban részesítse, majd megfelelő gazdát találjon nekik.

Az egyesület állatokat nem altat el (kivéve azokat, akik az élettel összeegyeztethetetlen sérüléssel kerülnek be, ahol az állatorvos véleménye alapján gyógykezelésük már megoldhatatlan), minden állat addig marad az egyesület gondozásában, amíg megfelelő gazdát nem találnak neki.

Ahogy nőtt az adományok mértéke, úgy nőtt az állatok létszáma is. 2010-re a menhely „teltházzal” működött és már nem volt képes befogadni több új állatot, csak abban az esetben, ha „valakit” örökbe adtunk. A helyhiány miatt sok esetben már nem tudtunk eleget tenni a hozzánk beérkezett kéréseknek. Magyarországon a kutyák számára 2013. januártól bevezetett kötelező chippelés már 2012. év végén jelentős mértékben megemelte az utcára került ebek számát, a helyzet előreláthatólag az év elejétől még inkább rosszabbodni fog.

Társszervezetünk a Kutyaház Egyesület 2008-ban alakult. Az Egyesület céljaként tűzte ki a Debrecenben és a régióban élő, utcára dobott, sérült, kóborló állatok megsegítését. Fontosnak tartjuk a környezettudatos életre, felelős állattartásra való nevelést. Az anyagi támogatáson kívül nagy figyelmet fordítunk a probléma minél szélesebb társadalmi rétegekhez történő eljuttatására.

A Kutyaház Egyesület és az Együtt az Állatokért Egyesület közös pályázatot adott be Kutyaház Állatotthon létesítése Debrecenben címmel, melynek célja egy európai normáknak megfelelő állatotthon kialakítása a régióban. Az új állatotthon optimálisan kihasználva 120 kutya és 20 macska befogadására alkalmas. Kialakításra kerül Hajdú-Bihar megye első macskaháza. Megoldhatóvá válik a beérkező kutyák és az oltatlan kölyökkutyák elkülönítése, minimálisra csökkentve ezzel a menhelyen belüli fertőzéseket.

Az állatotthonban kialakításra került egy olyan előadó terem, mely megfelelő helyet biztosít az iskolás gyerekek foglalkoztatásának és oktatásának, ahol a felelős állattartás, ismeretterjesztés és szemléletformálás kialakítása valósulhat meg, módszertani füzetek, plakátok és játékos vetélkedők segítségével, továbbá a természet- és környezetvédelem, egészségtan, valamint fenntartható fejlődés gondolatának továbbfejlesztésével.

A szociális épület felépítését és berendezését a pályázat nem támogatja, így azt az Egyesületeknek önerőből kell biztosítania. Ez a feladat olyan komoly terhet ró ránk, ami a menhely mindennapi működését sodorja veszélybe.

2013 őszén, hátrahagyva a bolhákat és a méltatlan körülményeket, állatotthonunk átköltözhetett az európai normáknak megfelelő, Mészáros Gergely kertben elhelyezkedő új telepre.
Ugyan a teljes befejezése még várat magára, de jelenlegi állapotában az elmúlt 2 évben működőképesnek bizonyult.
Mindemellett kihasználtságának biztosítása mégsem mondható a legmegfelelőbbnek, ugyanis a rengeteg bekerülő állat végett minden nem erre a célra kialakított helyiségben kutyák és cicák vannak elhelyezve.

A társadalmi felelősségvállalás első lépéseként önkénteseket vontunk be 2012- ben induló mentorprogramunkba, mellyel az antiszociális, kommunikációs folyamataikban eltévedt állatoknak szerettünk volna jobb esélyeket biztosítani a gazdisodáshoz.
Ezt az azóta is működő programot sikeresnek tekinthetjük, hiszen az első szériából legtöbbjük már gazdisodott, s azóta is szép eredményeket érnek el a lelkes önkéntesek újabb mentoráltaikkal.

A 2013- as évvel kezdtük el megvalósítani korábbi célkitűzéseink egyikét, a fiatalabb generációk felelős állattartásra való edukálását. Hisszük, hogy minél hamarabb tisztázzuk az ifjak fejében a felelős állattartás fogalmát, annál következetesebb felnőttek köszönnek majd vissza ránk.. akár a menhelyen is.

A ‘14-es év sem telt újdonságok nélkül. Életre ítélve börtönprogramunk során rabok és menhelylakóink kölcsönösen segítettek egymásnak, mely során a kutyák alapengedelmességi vizsgát szereztek, ezzel segítve őket az otthonra találásban, a rabokat pedig a társadalomba történő kedvező visszaintegrálásban.

Ezidő alatt vezetőségváltás is történt, melynek következményeképp -többek között- szigorítottunk az örökbeadási rendszeren is, ami a korábbiakban láthatóan nem vált be.
Utókontrolljaink során azt tapasztaltuk, hogy sok állat eltűnt, elhunyt, elajándékozták, néhányukat pedig visszahozták a menhelyre.

Mindemellett igyekszünk minél több lehetőséget megragadni menhelyünk népszerűsítésére (Campus Fesztiválon való megjelenés, Kerekerdő Élménypark Nyitóhétvégéjén való megjelenés etc.), s a látogatók számára is nagyszabású programokkal készülünk: hétvégi nagy sétáltatós- fürdetős napokkal, szülinapi rendezvénnyel, különféle izgalmas projektekkel.

De aki kijön a menhelyre és a csaholás és a pusziosztó kutyusok közt mégis felfedez magában valami keserédes érzést, azt a szomorú valóság tényezői okozzák: a folyamatos teltház, a túlterheltség, a pénzhiány.

Nélkületek nem megy, csak a Ti segítségetekkel érhetünk el igazi sikereket!

Köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában támogatta vagy a jövőben támogatni fogja -akár önkéntes tevékenységgel, akár adó 1%-kal, akár adománnyal- Menhelyünket!
Ti vagytok a mi hétköznapi hőseink!


Megjegyzés hozzáfűzése

4 Gondolat “Bemutatkozik a Debreceni Kutyaház Állatotthon

 • Nagy Edina

  Tisztelt Állatotthon!

  A Mikepércsi úti Tesco előtti buszmegállóban és környékén kb. 1 hete kóborol egy fekete puli kutya.
  Nagyon barátságos, aranyos kiskutya, külsőre egészségesnek néz ki. A járókelők etetik, de hosszú távon nem biztonságos a forgalmas út mellett, sürgősen találni kellene valakit aki befogadná.
  Én sajnos nem tudom befogadni, mert már van 3 kutyánk. Szeretnék érdeklődni, hogy van-e szabad hely a menhelyen, esetleg ha be tudnám fogni akkor kivihetném-e Önökhöz, vagy tudnának-e segíteni ideiglenes befogadónál elhelyezni. Válaszukat előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Nagy Edina

 • D. Zoli

  Kedves Viki!
  A taxis hozzászólásán el kell gondolkozni..nem mindenki ért a nethez, vagy nyomogatja az almenüket. Sok honlapon van főmenüben az elérhetőségük (ezzel a megnevezéssel) talán jó lenne módosítani.