10 érdekesség, amit feltétlenül tudnod kell a kutya táplálkozásáról


1. Milyen gyakran etesd a kutyádat?

Az etetés ajánlott gyakorisága a kutya korától függ. 6 hónapos koráig javasolt naponta 4-szer, 1 éves koráig naponta 2-3-szor, másfél éves koráig naponta 2-szer. Az idős kutyát – 7 éves kor felett, ismét naponta 2-3-szor.

Nagyon fontos, hogy a felnőtt kutyát etessük naponta kétszer. Egyszer is elegendő lenne, mert meg tudja enni egyszerre is a szükséges elemózsiát, de ez nem javasolt. Túlságosan megterheli a szervezetét, bélcsavarodást okozhat.

2. Csirkés, vagy csirke ízű?

Egyik sem! Ez a két jelző nem feltétlenül jeleni azt, hogy valóban tartalmaz értékes tápanyagokat az adott termék. Ugyanez elérhető egy gyenge minőségű alapanyagokat felsorakoztató tápból, mesterséges íz fokozó alkalmazásával. Ezzel a trükkel a kedvencünk – sajnos – nagyon szereti majd az eledelt.

3. Néhány dolog a tisztaságról…

A tálját minden nap tisztítsd meg. Hidd el, sokkal egyszerűbb naponta 2 perc alatt elmosni, mint akkor nekiállni, amikor már menthetetlen. Te sem ennél piszkos tálból, igaz?

4. …és a mozgásról.

Nagyon fontos, hogy ne engedd, és ne végeztess a kutyáddal aktív mozgást igénylő feladatokat, röviddel étkezés előtt és után. Nagyon veszélyes lehet ez számára, gyomorcsavarodást okozhat. Fajtától függően vannak hajlamosabbak erre a betegségre, de ajánlott minden gazdinak figyelnie rá, hiszen mi sem szeretünk teli hassal ugrálni, nem véletlenül! Étkezés után könnyű laza séta javasolt, amikor kiviszed elvégezni a dolgát.

5. Rémisztő példa

A nyers hús fogyasztás egy ellenérve, az Aujelszky betegség. Ez a betegség a nyers húsban található kórokozók által terjed át a kutyára, és halálos kimenetelű.

6. A kutya hivatalosan előírt, a mai kor szokásaitól függetlenített étrendje 60%-ban tartalmaz húst, 40%-ban egyéb tápanyagokat.

7. Ne hizlaljuk el kedvencünket!

Mi emberek is állandóan küzdünk a túlsúly problémájával, ne akarjuk ugyanezt kedvencünknek. Sokkal egyszerűbb már az elejétől egészségesen táplálni, mint fogyókúrára fogni, akkor amikor már nagy a baj.

A jutalomfalatról se feledkezzünk meg! Mindig számoljuk bele a bevitt táplálék mennyiségébe!

8. Tudtad, hogy a konzervek 90%-a víz?

A szárazeledelek sokkal koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

9. Nem minden az, aminek látszik.

A hal magas omega 3 tartalma miatt jó a kutyáknak. Ha azonban a kutyatáp címkéjén az összetevők között azt olvasod, hogy halliszt, ne hagyd magad megtéveszteni. Ez ugyanis egyáltalán nem tartalmaz omega 3 zsírsavakat.

10. Mi a jónak számító érték?

Biztos elgondolkodtál már azon, mit is jelentenek a tápokon bizonyos feliratok. Egy csoportjukat most kivesézzük.

Megnevezés Ajánlott, megfelelő tartalom
nyersfehérje 18-20%
nyerszsír 8-13%
nyersrost 2-4%
nyershamu 4-7%

 

Forrás: http://www.kutyatippek.hu/10_erdekesseg_taplalkozasrol

Megjegyzés hozzáfűzése