A kutya szőrének ápolása


A kutyák ékessége a ragyogó, fényes szőrbunda. A szőr állapota nagyon sok mindent elárul a kutyáról. Következtethetünk a kutya egészségi állapotára, ápoltságára, de még azt is megtudhatjuk, hogy megfelelően van-e táplálva. Bármilyen típusú szőre is van kutyánknak, mindenféleképpen rendszeres gondozást igényel, tudni kell azonban, hogy milyet. Az egészséges, helyesen táplált kutya szőrzete dús, csillogó, bőre pedig rugalmas. A kölyökkutyákat érdemes hozzászoktatni az ápoláshoz, hogy a későbbiekben ne kelljen közelharcot vívni egy-egy kifésülés alkalmával.
A gondozás milyensége és gyakorisága a kutya szőrtípusától függ:

A legkevesebb gond kétségkívül a SIMA SZŐRŰ kutyák szőrzetével van. Az ilyen fajtákat kutyasamponnal félévente fürdessük meg. Puhaszőrű kefével, gumikefével vagy simogató kesztyűvel 1-2 hetente fésüljük át. A vedlési időszakban viszont naponta akár kétszer is szükség lehet a kefélésre. A szőr kikefélése után a porszennyeződések eltávolításához használjunk enyhén nedves puha pamut vagy bársonyanyagot, és azzal simítsuk át a szőrzetet.

SZÁLKÁS SZŐRŰ fajták már több gondoskodást igényelnek. A szálkás szőrt tulajdonképpen az aljszőrzetből kiemelkedő hosszabb szőrszálak alkotják. A hetenkénti kikefélés mellett rendszeres trimmelésre is szükség van e szőrtípus rendben tartásához. A trimmelést mindig bízzuk szakemberre. Egyes szálkás szőrű fajtákra jellemző a szakáll, mely külön gondozást igényel. Az eledeltől és az ivóvíztől a szakáll szőre gyakran szennyeződik, illetve összecsomósodik, ezért étkezés után mindig tisztítsuk meg nedves ruhával. A nagy igénybevétel miatt gyakran töredezik is, ezért szőrápoló olajjal (nercolaj, jojobaolaj) kezeljük.

ZSINÓROS SZŐRŰ kutyák szőrének speciális ápolásra van szüksége. Ilyen típusú szőre van két népszerű magyar fajtának, a komondornak és a pulinak. Szalagos szőrzet alakulhat ki, melyet rendszeres feltépéssel rendezhetünk. Ennél a műveletnél fontos, hogy a tincsek végét óvatosan húzzuk kétfelé egészen a bőrig, vigyázva annak épségére. A tépést addig folytassuk, amíg ujjnyi vastagságú tincseket nem kapunk. A zsinóros szőr hajlamos a nemezesedésre, melynek gondozása különösen nagy odafigyelést igényel. Szőrápolás hiányában könnyen válhat ez a szőrtípus nemezessé, mely a kutyának ápolatlan, elhanyagolt külsőt kölcsönöz. A gondozatlan, nemezes szőr egészségügyi problémákat is okozhat. Ez azonban nem következik be, ha odafigyelünk kutyánk szőrzetére. Ha már a szőr kezd nemezessé válni, ollóval kell szétvágni az összeragadt tincseket. A fürdetés is elősegítheti a nem kívánt folyamatot, így ezeket a fajtákat csak ritkán fürdessük.

HOSSZÚ SZŐRŰ kutyák szőrzetének ápolása igényli a legtöbb gondoskodást. Ilyen fajtát csak az válasszon magának, aki vállalja a rendszeres szőrápolással járó minden gondot, mely a munka és kiadás mellett bizony rengeteg időt is követel. Naponta megfelelő kefével fésüljük át és vizsgáljuk meg a bundát, hogy nem akadt-e bele valamilyen szúrós, ragadós növény. A fül mögötti puha szőrt naponta fésüljük át, nehogy összeragadjon. Ha már összecsomósodott, speciális bontófésűvel tudjuk a csomókat kibontani. A bontás megkönnyítésére már úgynevezett bontó spay-ket is lehet kapni a szakboltokban.

Végül  KOPASZ kutyákat se hagyjuk ki a sorból, amelyeknél inkább bőrápolásról beszélhetünk szőrápolás helyett, bár némely fajtánál a fejtetőn és a farokvégen található szőrzet. Ezeknél a kutyáknál fontos a bőr megfelelő krémmel való táplálása, mely megakadályozza a bőr kiszáradást. Ne feledjük, a kopasz kutyánál a szőrzet védő szerepére nem számíthatunk az időjárás viszontagságaival szemben, így különösen figyeljünk rájuk szélsőséges időjárás (tűző nap, fagy) esetén.

Forrás: http://kutya-kozmetika.mindenkilapja.hu/html/17933671/render/otthoni-apolas

Megjegyzés hozzáfűzése