Milyen gyümölcsöket adhatunk a kutyának?


Sok olyan gyümölcs létezik, ami a kutya szervezetére nézve is egészséges, de vannak olyanok is, amik halálos kimenetelűek lehetnek. 

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a kutyának olyan ételeket adjunk, amiket mi emberek is elfogyasztunk. A gyümölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak. A kutyák étrendje teljesen más, mint az embereké. Persze sok olyantápanyagot tartalmazó étel létezik, ami úgy a kutya, mint a gazdi számára is egészséges. Például mindkettőjüknek nagy szüksége van proteinekre, ezért is nem ártanak a kutyának sem a különféle zöldségek és gyümölcsök. A kutya szervezetének tulajdonképpen semmi szüksége nincs a gyümölcsökre, mégis akadnak olyan gyümölcsfélék, amik kimondottam pozitív hatással vannak az állat egészségére és bundájára. A gyümölcsökben található vitaminok a kutya egészségét is erősítik, nemcsak a miénket.

Én egészséges életet élek

Adhatunk a kutyának:

Vannak olyan gyümölcsök, amiket még az állatorvosok is ajánlanak kutyacsemegeként. A továbbiakban olyan gyümölcsöket fogunk felsorolni, amik kimondottan egészségesek a kutya szervezetére nézve:

 • Alma: karotint és pektint tartalmaz. A pektin egy alaktalan tömeg, aminek se íze, se szaga nincsen. A szervezetbe kerülve a pektin megváltoztatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére alkalmazható. A pektin a toxinokat is kimossa a szervezetből. Az alma olyan nélkülözhetetlen vitaminokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, a C-vitamin és a B-vitaminok. A legjobb, ha az almát jól megmossuk és hajastul fogyasztjuk. A kutyának adva is ugyanezek az eljárások érvényesek. A magokat és a magházat feltétlenül távolítsuk el, mielőtt az állatnak is adnánk belőle.
 • A körte is egy rendkívül rostos gyümölcs, amiből szintén nyugodtan adhatunk a kutyának. A körte segít a vastagbél működésében és káliumot is tartalmaz, ami szintén hasznára válik a kutya egészségének. A körte a magas C-vitamin tartalmáról is közismert.
Ma milyen gyümölcsöket veszünk?
 • A narancs ugyanúgy hozzásegít a kutya ellenálló képességének növeléséhez, mint az emberimmunrendszerének erősítéséhez. Narancsot csak kis mennyiségekben adjunk a kutyának, néhány cikk bőven elegendő, ugyanis a kutyák rendkívül hajlamosak a gyomorsavasságra. A narancs is olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek rendkívül jó hatással vannak a kutya szervezetére.

Ne nagyon adjunk a kutyának:

Rengeteg olyan gyümölcs is van, amely nem káros a kutya szervezetére nézve, és kisebb mennyiségben nem árt. Az ilyen gyümölcsöket csak csemege gyanánt használd! Meglátod, a kutyád imádni fogja ezeket az ízeket:

 • Banán
 • Fekete áfonya
 • Eper
 • Málna
 • Magtalanított görögdinnye
 • Kantalup-dinnye
Ehetek amit csak akarok?

Ne adjunk a kutyának:

A legtöbb gyümölcs nem ártalmas a kutya szervezetére nézve, de akadnak olyanok is, amelyek toxikusak, vagy egyenesen halálosak is lehetnek. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek toxikusak a kutya vérére, és most főként a bizonyos gyümölcsök magjaira gondolok. A következő paragrafusban olyan gyümölcsöket találsz, amik egyenesen halálosak lehetnek a kutyád szervezetére nézve.

 • A szőlő és a mazsola vesebetegségeket okoz a kutyának, ezért kutya kötelességed a szőlőt és a mazsolát távol tartani a kisbarátodtól.
 • Az alma, cseresznye, barack és a hasonló zsánerű gyümölcsöket is kerülnötök kell. Az alma kivételt képez, de csak abban az esetben, ha a magházat és a magokat óvatosan eltávolítottad a közepéből. A gyümölcsök magjai és magházai ciánt tartalmaznak, ami az emberek és a kutyák számára egyaránt halálos lehet.
Egy kis egészséges nasi
 • A kutya sajnos ezeket nem tudja magától, ezért gyakran előfordul, hogy ha nem figyelsz kellőképpen rá, bele is halhat. A paradicsom köztudottan remegést és szívritmuszavart okozhat, ezért jobb, ha azt is elkerülöd!
 • Az avokádó is toxikus a kutya szervezetére nézve. Az avokádó (nemcsak a magháza és a magjai, hanem a gyümölcs is maga) légzészavarokat okozhat, hatására felgyűlhet a víz a kutya mellkasában, hasában és szívében is.

Megjegyzés hozzáfűzése