A kutya ivartalanítása: mikor, és miért kell túlesni rajta?


Sok kérdés érkezik Dr. Háziállat postaládájába a kutyák ivartalanításával kapcsolatban. Mikor esedékes az ivartalanítás, egyáltalán, szükség van-e erre a műtéti beavatkozásra?

Mikor kell ivartalanítani a kutyát?

Az ivartalanítást négy különböző életkorban lehet a kutyákon elvégezni:

  • a korai ivartalanítás – 6 – 12 hetes kor között történik,
  • az ivarérés előtti ivartalanítás – 4 – 6 hónapos kor között történik,
  • az ivarérés utáni ivartalanítás – 9 – 12 hónapos kor után történik
  • az időskori ivartalanítás – csak betegség miatt végzi el az állatorvos.

 

Szuka kutya ivartalanítása

Szuka kutyák esetében, a műtét elvégzésének időpontjától sok minden függ:

  • minél korábban lett ivartalanítva a kutya, annál kisebb az emlődaganat képződésének kockázata
  • ha az első tüzelést megelőzően lett ivartalanítva, az emlődaganat képződésének kockázata 0,5%
  • ha a második tüzelést követően lett ivartalanítva, akkor az emlődaganat képződésének kockázata ugyanakkora, mint a nem ivartalanított szukák esetében, vagyis 26 %
  • ha a kutya az első tüzelést megelőzően lett ivartalanítva, akkor a ciszta, hyperplázia, és daganatos megbetegedések kockázata minimálisra csökken!

 

Kan kutya ivartalanítása

 

kutya, ivartalanítás, mikor
Egy ivartalanított kan kutya is lehet fárfias!

Kan kutyák esetében is számít az ivartalanítás időpontja:

  • ha a kutya az ivarérettség előtt lett ivartalanítva, jelentősen csökken a prosztata- és heregyulladások, betegségek kockázata
  • ugyanakkor ha az ivarérettség előtt lett ivartalanítva, akkor ez negatív hatással lehet a testfejlődésre is!

 

kutya kiszámíthatatlan, agresszív, domináns viselkedése nem csak az ivartalanítás függvénye, sok más tényező is befolyásolja. Az ivartalanítás – különösen kanok esetén – valóban jelentősen csökkentheti az általános, de különösen a szexuálisan domináns megnyilvánulásokat. Ma Magyarországon azért fontos az ivartalanítás, mert a jelenlegi populáció egy része már nem tartható a fajnak megfelelő tartási körülmények között, az utódok elhelyezésére alig-alig van lehetőség, és az ország lakosságához mérten a kutyák létszáma gyakorlatilag értéktelenné minősítette ezt az állatfajt !


10+1 tévhit az ivartalanításról

1. A szukát egyszer meg kell elletni.

Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!

2. Az első tüzelést meg kell várni.

Ez ugyan sokak szerint valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodjunk hozzá. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel megnő (macskáknál ez 4-5 év).

3. Drága a műtét.

Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris nagyobb költséggel jár… Nem beszélve a párzási időszakban elcsavargó állatok kezeltetésének költségéről, ha baleset érné őket vagy az egymással való verekedés során megsérülnének.

4. Sokszor halljuk, hogy elhízik az állat a műtét után.

Ha előfordul, nem a műtét egyenes következménye: a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz

5. Az ivartalanítástól megváltozik az állat természete.

Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon. Az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

6. Az ivartalanítás természetellenes, az állat csonkítása.

A 3. évezredben, a táplálékkiegészítők tömeges használatakor enyhén szólva is furcsa bármiféle természetességet emlegetni…, hogy a farkas kutyává válásának folyamatát már ne is említsük.

Bizonyos szerveltávolító műtétek az embereknél is oly megszokottá váltak, hogy egy vakbél- vagy orr, illetve torokmandula-műtétkor kinek jutna eszébe csonkításról beszélni?!

7. Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban!

A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy bármire képesek!

8. A kölyköknek jó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező.

Igen. Egyre, kettőre… De mi van a többi 5-6 kiskutyával, aki egy ellés alkalmával születik? Ha minden kiskutyának van biztos helye, akkor hogyan lehetséges, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek mégis tele vannak és naponta altatják el a feleslegessé vált állatokat? Ráadásul még a tenyésztők sem mindig tudják nyomon követni a kölykök sorsát… Gondoljuk át: ugye nem szeretnénk, ha most mégoly jónak látszó helyre adtuk is, később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezné…

9. “Tőle szeretnénk kölyköt.”

Sajnos, ha ez ilyen egyszerű lenne, könnyebb lehetne a tudatos tenyésztés. Arra, hogy az utódok közül valamelyik  – akár csak külsőleg is – hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

10. “Legalább élvezze.” vagy hagy “Érezze át az anyaságot.”

Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől – ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek. Ők állatok, nem emberek, bármennyire is szeretjük őket emberi érzelmekkel felruházni. Számukra a párosodás, a szaporodás egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi “szerelemmel”.

+1. A felszín alatt megbúvik egy ki nem mondott, de létező idegenkedés.

Uraim, ne aggódjanak, az Önök férfiasságát egyáltalán nem befolyásolja kedvencük ivartalanítása!

Forrás: http://www.haziallat.hu/kutya/orokbefogadas-vasarlas/kutya-ivartalanitas-mikor-hogyan/2450/
http://cerberoskutyaiskola.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=79
http://www.pecelinfo.hu/index.php/hirek/magazin/363-kutyak-macskak-ivartalanitasa

 

Megjegyzés hozzáfűzése